Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ελπίδα και προβληματισμοί από την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Δήμο Αχαρνών


Χθες Δευτέρα 11 Μαϊου επισκέφθηκε Δήμο μας  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γ.Πανούσης, με τον Γ.Γ του Υπουργείου κ. Αναγνωστάκη καθώς και κλιμάκιο από Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

 Σκοπός της επίσκεψης στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής η συζήτηση και ενημέρωση για το σχεδιασμό του Υπουργείο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας σε περιοχές όπως ο Δήμος Αχαρνών.

Εξ αρχής κρίνουμε, ότι για πολλούς λόγους η κίνηση αυτή του κ. Πανούση είναι αξιέπαινη, καθώς φανερώνει καταρχάς ενδιαφέρον για τα προβλήματα που βιώνουμε στην πόλη μας. Ενδιαφέρον που φαίνεται ότι φτάνει στο ανώτερο επίπεδο του Υπουργείου. Αυτό του το ενδιαφέρον του κ. Πανούση, το επαινέσαμε στη συνάντηση με τους φορείς δημόσια μέσω του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης κ. Σ. Ντούρου.

Στην συνάντηση με τους αρχηγούς των παρατάξεων και τους φορείς, η παράταξη μας έθεσε και πάλι τις θέσεις της σχετικά με την παραβατικότητα αλλά και τα άλλα θέματα με το συγκεκριμένο Υπουργείο.

Ο κ. Σωτ. Ντούρος  τόνισε ότι πρέπει να γίνουν δύο κυρίως ενέργειες:

  1. Η πρώτη βεβαίως είναι η ενίσχυση του Α.Τ με αστυνομικούς ώστε να ενταθούν οι περιπολίες, και οι αστυνομικοί στην πόλη να είναι εμφανείς σε κάθε σημείο, ιδιαίτερα δε στις προβληματικές περιοχές
  2. Η δεύτερη και πιο δυναμική ενέργεια είναι η γροθιά στην παραβατικότητα στα σημεία που γεννιέται και τα οποία είναι σε όλους γνωστά.
Ποιος δεν ξέρει  ότι στην πόλη μας υπάρχουν θύλακες παραβατικότητας  όπως οι καταυλισμοί των Τσιγγάνων, και οι καταυλισμοί των πρώην σεισμοπλήκτων τους οποίους πλέον τους λυμαίνονται άλλοι.

Ως διοίκηση τα περασμένα χρόνια σε αυτό το πεδίο δείξαμε αταλάντευτη θέληση για σπάσιμο του αποστήματος. Απομακρύναμε 3 καταυλισμούς πρώην σεισμοπλήκτων ενώ ξεκινήσαμε την απομάκρυνση του καταυλισμού των τσιγγάνων στο σταθμό του τρένου όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες πράξεις διακίνησης ναρκωτικών.

Διαφωνούμε με τον Υπουργό για την ευθύνη που μπορεί να έχει ο Δήμος σχετικά με την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό αυτών των περιοχών και στο κατά πόσο αυτό θα συμβάλλει στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης. Με πλακοστρώσεις και παγκάκια το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό. Κάθε προσπάθεια για βελτίωση σε αυτές τις περιοχές γίνεται αντικείμενο οργανωμένης αντίδρασης και καταστροφών από τις ίδιες τις ομάδες των παραβατικών προκειμένου να μην αλλάζει η κατάσταση.

Επίσης τονίσαμε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο στην Αμυγδαλέζα κυρίως όσο αναφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις σχέσεις Δήμου – Αστυνομίας.

Για το Αστυνομικό Τμήμα των Θρακομακεδόνων διατηρούμε καταρχάς της επιφυλάξεις μας ως προς την προοπτική απομάκρυνσής του.

Επαναλαμβάνουμε ότι ως παράταξη θεωρούμε τιμητική την επίσκεψη του Υπουργού.

Το θέμα της παραβατικότητας και εγκληματικότητας έχει βαθειές ρίζες. Δεν θα λυθεί σε λίγες μέρες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Χρειάζεται συντονισμένος σχεδιασμός φορέων, κυρίως όμως χρειάζεται πολιτική βούληση στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης, όπως αυτό του κ. Πανούση, κάτι που μέχρι σήμερα ποτέ δεν έγινε πλήρως αντιληπτό.